Center za socialno delo Jesenice

Cesta železarjev 4a, 4270 Jesenice, T:04/583-46-00, F:04/583-46-40, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. web: www.csd-jesenice.si

Kazalo

URADNE URE

ponedeljek od 08.00 do 12.00 ure
  od 13.00 do 15.00 ure
sreda od 08.00 do 12.00 ure
  od 13.00 do 17.00 ure
petek od 08.00 do 12.00 ure

 

Prva socialna pomoč

se izvaja ves poslovni čas

POSLOVNI ČAS

ponedeljek od 07.00 do 15.00 ure
torek od 07.00 do 15.00 ure
sreda od 07.00 do 17.00 ure
četrtek od 07.00 do 15.00 ure
petek od 07.00 do 13.00 ure

EN TOPEL OBROK ZA NAJRANLJIVEJŠE

EN TOPEL OBROK ZA NAJRANLJIVEJŠE

 

V sodelovanju z Občino Jesenice in tremi javnimi zavodi na območju Jesenic nam je uspelo skleniti dogovor o sodelovanju v pilotnem programu doniranja toplih obrokov. Program se je začel izvajati v juniju 2015. V šolah vsakodnevno manjša količina toplih obrokov ostane nerazdeljenih  katero bi sicer morali zavreči. Z namenom preprečevanja zavrženja ostankov hrane, se pred koncem delitve kosil omogoča brezplačna delitev toplega obroka najbolj socialno ranljivim.

 

Na CSD smo izdelali protokol sodelovanja, po modelu sodelovanja s pekarno, kateri je preizkušen in je uspešen.Program je namenjen materialno šibkejšim posameznikom in parom, predvsem starejšim in ljudem z zdravstvenimi težavami, ki ne morejo ustrezno poskrbeti za topel obrok.Na CSD delavke ob kontaktih z uporabniki zaznajo morebitno krizno situacijo in ga napotijo k direktorici, ki opravi pogovor in preveri pripravljenost oz. primernost za prejemanje donacije. Ljudje so ob tem seznanjeni s pogoji za začasno in dnevno prevzemanje toplega obroka. Ob predhodni preverbi o možnosti vključitve v posamezni šoli, ki je najbližja kraju bivanja uporabnika in glede na omejeno številovključenih, se izdela napotilo katerega uporabnik sam izroči v kuhinji šole in se dogovori o dnevnem prevzemanju toplega obroka, kateri je v času delitve kosil. Uporabniki v najem na centru prejmejo menaško, s katero dnevno hodijo po kosilo. Le-to po prenehanju vključenosti v program vrnejo.

 

CILJI: S sodelovanjem nekaterih šol omogočamo posameznikom, ki so se znašli v hudi materialni stiski in imajo tudi druge težave, dnevno zagotavljanje toplega obroka, kar pomaga pri osnovnem preživetju. S tem se »gasi« lakota in skrbi za večjo kakovost zdravja in tudi življenja.Z uporabnikom se ob tem začnejo aktivnosti v smislu načrtovanja izhoda iz trenutne situacije oz. iskanje možnosti za trajnejšo obliko prehrane.

 

NEPOSREDNI:

-        Zagotavljanje enega toplega obroka dnevno najbolj socialno ogroženim

-        »Viški hrane« ne končajo v smeteh

-        Bolj zdravo prehranjevanje

 

POSREDNI:

-        zmanjševanje revščine

-        višja kakovost življenja

 

ČAS IZVAJANJA:  Topel obrok je možno prejeti le v dneh, ko v šolah poteka pouk oz. deluje kuhinja. V vikendih, praznikih in v času počitnic, kosila ni možno prejeti. Občani so upravičeni do prejemanja enega toplega obroka različno dolgo, glede na njihovo trenutno situacijo, število vključenih v posamezne šole in glede na potrebe med uporabniki.

 

UPORABNIKI: So pari oz. posamezniki, ki imajo poleg materialne stiske še druge težave in si ne morejo zagotavljati toplega obroka, zaradi česar živijo v revščini in nezdravo.

 

OBSEG: S programom smo pilotno začeli v juniju 2015. Mesečno topel obrok prejema do 10 občanov.

 

REZULTATI IN EVALVACIJA:Program se je v teh mesecih delovanja izkazal kot zelo uspešen in koristen, poteka brez večjih zapletov. Upravičenci, ki so v program vključeni izražajo zadovoljstvo nad kvaliteto hrane in spoštljivim odnosom zaposlenih. Obseg prejemnikov je glede na dnevno oceno možnosti donacijetrenutno optimalen. Ugotavljamo, da obstajajo med starejšimi upravičenci razmere, ki so trajnejše in ne gre le za trenutne in premostljive stiske, prisotne so še zdravstvene težave zaradi katerega je prognoza izhoda iz trenutne situacije manj ugodna in ni pričakovati izboljšav.

 

Odgovorna za program: Anita Bregar, tel. št. 04/583 46 01, e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.